top of page

Stříbrní Oilers na Z-Cupu nadchli Brno!

Turnaj kategorie U10 (2017) na brněnském výstavišti v krásném pavilonu Z se hrává již dlouhé roky a patří k nejlépe obsazeným turnajům pro mládež na našem území. Také tentokrát se zde v chladném, ale unikátním prostředí kruhové budovy sešly silné týmy z tradičních baseballových bašt - Prahy, Brna, Třebíče, Ostravy, doplněné zahraničními účastníky ze Slovenska a Rakouska.


Do Brna jsme odjížděli s tajným přáním - totiž skončit opět mezi TOP 4 týmy, podobně jako na Mistrovství ČR U9 v Blansku. Kostru týmu tvořili totiž hráči, kteří ještě v podzimní části sezóny oblékali právě dres kategorie U9, doplněné několika šikovnými hráči kat. U8 a dva nováčci, kteří se velmi rychle svými dovednostmi dotahují na stejně staré chlapce, jenž se již rok baseballu věnují.


Týmy byly rozděleny do dvou skupin, ve kterých se během soboty 26. listopadu utkaly systémem každý s každým. Celkem tak hráče během prvního hracího dne čekalo náročných 5 zápasů hraných na 45 minut + dohrávka.

Skupina A

Vienna Wanderers (AUT)

Hroši Brno

Eagles Praha

Outmen Skalica (SVK)

Draci Brno

Nuclears Třebíč II

Skupina B

Arrows Ostrava

Tempo Praha

Angels Trnava (SVK)

Technika Brno

Oilers Hodonín

Nuclears Třebíč I

Ptát se, kdo měl na turnaji největší, nejlepší a nejhlasitější kotel fanoušků, by bylo zbytečné, neboť nejen naši hráči, ale i jejich rodiče už se do povědomí baseballové veřejnosti zapsali napříč celou republikou! Také tentokrát nás hnali kupředu a v chladném počasí postupně pracovali na ztrátě svých hlasů! No a ten, kdo viděl naše švédské stoly, získal dojem, že na BVV probíhá aktuálně gastrofestival ;-) Pojďme ale k jednotlivým utkáním v základní skupině:

Technika Brno vs. Oilers Hodonín 4:15

K prvnímu utkání nastupujeme vyhecováni a soupeře od úvodu zasypáváme tvrdými hity, které se nám daří umísťovat mezi brněnské polaře. Díky tomu se skóre velmi rychle stáčí na naši stranu a po 4 směnách vedeme výrazným rozdílem 12 bodů. V závěru se ještě hráčům Techniky daří po našich chybičkách v obraně kosmeticky upravit skóre, přesto stav 15:4 v náš prospěch je tím nejlepším možným startem do turnaje!


Arrows Ostrava vs. Oilers Hodonín 3:20

Do druhého utkání vletíme stejně razantně jako do prvního a soupeř po dvou směnách prohrává 10:0! Trpělivě přidáváme bodík k bodíku, obrana začíná fungovat čím dál tím lépe, a tak skóre utěšeně roste až se zastaví na stavu 20:3 v náš prospěch! Stejně jako na MČR U9 porážíme Arrows rozdílem třídy!

Oilers Hodonín vs. Tempo Praha 11:5

Třetí zápas a soupeř, se kterým jsme na MČR U8 prohráli souboj o 5. místo. Pražákům máme tedy co vracet a hned od začátku se do nich pouštíme se vší vervou! Po 2 směnách opět 10:0 v náš prospěch - pak ale soupeř pálí homerun za 2 body a spouští velký tlak, který nás stojí další 3 body. Zápas ale rychle spěje ke svému konci a odplata je dokonána, nad Tempem vyhráváme 11:5 a je jasné, že postoupíme do nedělního čtvrtfinále!

Oilers Hodonín vs. Trnava Angels 13:8

Utkání s aktuálním mistrem Slovenska je soubojem dvou doposud neporažených týmů! Trnavští hráči na Slovensku nemají příliš konkurenci a v průběhu sezóny válcují jednoho soupeře za druhým. Ještě na jaře loňského roku náš celek trnavskému áčku nedokázal vzdorovat a v rámci OH mládeže prohrál. V pavilonu Z, však hrajeme takový baseball, že má náš východní soupeř plné rukavice práce, aby dokázal našim tvrdým odpalům vzdorovat! Utkání je náporem na nervy našich fanoušků i trenérů - skóre se přelévá z jedné strany na druhou a až v závěru odskakujeme na výraznější rozdíl ve skóre 13:8. Po čtyřech utkáních tak máme na kontě 4 výhry a plný bodový stav - 12 bodů!

Nuclears Třebíč vs. Oilers Hodonín 4:9

Když se oba celky utkaly před 14 dny v rámci Winterleague, skončilo utkání 7:8 v náš neprospěch... už tehdy jsme byli velmi blízko dalšího skalpu silného soupeře! Kdyby nám někdo před turnajem řekl, že budeme mít po sobotě 15 bodů a skončíme první ve skupině, nevěřili bychom... Leč, opak byl pravdou! V sobotu jsme prostě neporazitelní a nestačí na nás ani Třebíč! Uhrát výsledek 9:4 s Nuclears na tak velkém turnaji, toho si ceníme nejen my, ale sklízíme uznání i od ostatních týmů!


Po odehrání všech zápasů základních skupin je jasné, že v neděli nás v nejdůležitějším zápase celého turnaje - čtvrtfinále - bude čekat rakouský mistr Vienna Wanderrers, který ve skupině A dokázal porazit Outmen Skalica a Nuclears II.


Čtvrtfinále - OILERS Hodonín vs. VIENNA Wanderrers 12:10

Jestli poslední dva zápasy ve skupině byly bojem o nervy fanoušků, tak čtvrtfinále s Vídní jim vzalo pár hodin života... Od počátku se skóre přelévá na obě strany... chvíli vedeme 3-0, 5-2, 5-4, pak prohráváme 5-7, následně vedeme 8-7, pak prohráváme 8-10, abychom v dohrávce poslední směny walk-off doběhem ukončili zápas za stavu 11:10. Po sečtení všech doběhů dojde ještě ke korekci na konečných a oficiálních 12:10! Jsme v semifinále! TOP čtyřka je doma a tajný cíl tak splněn!


Semifinále - EAGLES Praha vs. OILERS Hodonín 1:11

Uklidněni postupem mezi nejlepší čtyři týmy turnaje dál předvádíme svoji hru - totiž jisté zákroky v poli a maximální tlak na pálce, která funguje! Když se k tomu přidá ještě velká vůle probojovat se do finále, není co řešit - bodík k bodíku a za hodinu je jasné, že ve finále se střetnou dva neporažené týmy, totiž Oilers Hodonín a Draci Brno! Eagles vracíme deštivou porážku z Prahy a odsunujeme je "pouze" k boji o 3. místo.


Finále - DRACI Brno vs. OILERS Hodonín 2:12

Finálový zápas ukazuje, jak se naši hráči morálně dokázali během roku, co baseball hrají, zvednout! K poslednímu zápasu turnaje přistupují podvědomě jako k bitvě, která bude velmi těžká, znají sílu soupeře, přesto si dokážou hru užívat a nepřestávají bojovat ani za nepříznivého stavu. To je to nejdůležitější zjištění, které nás v kombinaci s poctivým a tvrdým tréninkem dostalo mezi českou mládežnickou špičku! Draci celému turnaji dominovali - kdo viděl jejich pálkařské představení, ten chápe, že vítězný pohár nemohl skončit v jiných rukou! Během finále nám nadělují hned 3 odpaly za plot, my odpovídáme 1 homerunem, který k velké radosti všech, předvádí Jakub! Velká gratulace, po dvou měsících tréninku výborný výkon, Kubo!



Celkově si absolutorium zaslouží opravdu celý tým, který pod vedením Slávka Uhýrka šlapal jako hodinky! V Brně jsme předvedli, že v jarní bitvě o Prahu - totiž na Stříbrném Superpoháru v Brně - se s námi musí počítat! Díky ještě jednou všem hráčům za bezmezně koncentrovaný přístup a maximální nasazení od prvního do posledního zápasu! Díky organizátorům - zejména Tomínovi Ovesnému, ale i všem pomocníkům z řad rodičů a hráčů Hrochů Brno za výbornou organizaci turnaje! A v neposlední řadě díky moc i našim rodičům za luxusní servis a péči o hráče a trenéry a hlavně neutuchající a hlasité fandění!!! Věřím, že na tento krásný turnaj budeme všichni dlouho rádi vzpomínat!













Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Zatím žádné štítky
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page