top of page

Český baseballový pohár U8 - Blansko (hodnocení turnaje)

Do Blanska cestujeme pouze v devíti hráčích, neboť další čtyři se omluvili z rodinných důvodů. Kluci mají za sebou 5 utkání v rámci regionálního přeboru U8 - JIH. Část týmu, ale nastupovala i v zápasech kategorie U9 a dokonce U10, což se ukazuje jako krok správných směrem. Hráči začínají získávat potřebnou sebedůvěru, herní zkušenosti a základní herní návyky. Do Blanska tak na Český baseballový pohár jedeme s jasným cílem – uspět proti celkům, které se baseballu věnují zhruba stejně dlouho, jako my, neboť to je pro nás měřítko, a důkaz, že trénujeme správně.


Poháru se účastní týmy z celé Moravy a Vysočiny, které jsou rozděleny do dvou skupin:


Skupina A: Draci Brno, Oilers Hodonín, Ježci Jihlava a Arrows Ostrava


Skupina B: Olympia Blansko, Třebíč Nuclears a Wayne’s World Pardubice.


Hraje se nejprve systémem každý s každým ve skupině, poté dva nejlepší celky postupují z každé skupiny do semifinále a 3. a 4. týmy odehrají zápasy o 5. – 7. místo.


Draci Brno – Oilers Hodonín 17:4


Proti favoritovi celého turnaje nastupujeme trošku ustrašeně a po brzkém nedělním vstávání na hřišti působíme ospale. Skóre se tak v úvodu rychle vyvíjí ve prospěch domácích a po první směně prohráváme 0:4. V dalším inningu nedovolíme ale soupeři skórovat a zlepšujeme hru v obraně, na pálce však trefujeme slabšími odpaly šikovné hráče Draků ve vnitřním poli, kteří nemají větší problémy se zahráním autů na první metě. První dva body stahuje po dlouhém odpalu David Havlíček a snižujeme díky doběhům Toma a Ríši na 2:4. To ale Draky vyburcuje, přepnou na vyšší level a dlouhými, tvrdými odpaly do zadního pole rozhodují utkání, které končí jednoznačným výsledkem.


Oilers Hodonín vs. Ježci Jihlava 22:8


Utkání pravdy, do kterého nastupujeme s jasným úkolem – rozpálit soupeře a hrát bez chyb v obraně. V úvodu dovolíme Ježkům po chybách 3 body, ale to je na dlouhou dobu vše – obrat na 5:3 nakopne tým do euforie, ze které nás dostane až vedení 20:3 před poslední směnou – 4 směny po sobě končíme po pěti získaných bodech a jeden tvrdý odpal střídá druhý! A pak že to nejde! V závěru ztrácíme díky jasnému výsledku koncentraci a dovolíme Jihlavě kosmeticky upravit výsledek do přijatelnější podoby.




Oilers Hodonín vs. Arrows Ostrava 20:8


Zápas, který rozhodne o postupujícím do semifinále. Soupeř od začátku nestíhá hrát auty z našich odpalů, často chybuje, a tak postupně zaplňujeme mety a roztáčíme kolotoč hitů, který se po 4. směně zastavuje na stavu 20:3. Za již rozhodnutého stavu opět lehce polevíme a zbytečně darujeme soupeři 5 bodů, nicméně semifinále je doma! Všem nám spadl kámen ze srdce, přesně tohle jsme do další fáze našeho klubového vývoje potřebovali! Hráči i trenéři jsou spokojeni, předvádíme dobrou hru a sklízíme obdiv i od rodičů hráčů z tradičních klubů jako jsou Nuclears a Draci.


Semifinále: Olympia Blansko vs. Oilers Hodonín 18:9


Chuť propálit se až do finále nám rozhodně nechybí. Namotivovaní hráči hned v úvodu dostávají Blansko pod tlak a po první části směny vedeme 4:0, Blansko se však rychle otřepe a postupně otáčí vývoj skóre na svoji stranu. Za unavené hráče není koho vystřídat, stále je nás jen devět :-) Ve druhé fázi utkání už naši kluci častěji chybují a nedokáží vzdorovat dobře hrajícím domácím, kteří dovedou zápas do vítězného konce a zahrají si finále proti Drakům Brno (Pozn.: které po dramatickém průběhu prohrají 14:15).




Zápas o 3. místo: Nuclears Třebíč vs. Oilers Hodonín 25:8


V posledním zápasu turnaje narážíme na Třebíč, která tentokrát na poháru nepodává tak bezchybné výkony jak jsme zvyklí z přeboru. Přesto je to soupeř z nejtěžších možných. Naši hráči do utkání vstupují jednak unaveni, jednak s větším respektem. Síly nám vydrží na 3 směny, kdy dokážeme s Nuclears držet krok a hrát za přijatelného stavu. Poté kolabuje naše obrana a kupíme chybu za chybou. Psychicky se nedokážeme zvednout a nenacházíme síly k útoku a hlavně dodržování jasných taktických pokynů trenérů. Naše už o poznání slabší odpaly končí v rukavicích Nuclears, a tak musíme skousnout porážku, která i přesto znamená prozatím největší úspěch v krátké historii klubu – totiž 4. místo na Moravě!


Konečné pořadí ČBP U8 2016:

  1. Draci Brno

  2. Olympia Blansko

  3. Nuclears Třebíč

  4. Oilers Hodonín

  5. Ježci Jihlava

  6. Arrows Ostrava

  7. Wayne’s Pardubice



Na vyhlašovacím ceremoniálu si jdeme pro „bramborové“ medaile, které ale hřejí u srdce. Za výkony, které jsme v Blansku předvedli, si je určitě zasloužíme! Díky všem devíti statečným, kteří na hřišti strávili 9 hodin! A v neposlední řadě děkuji nejen za nás trenéry, ale i za hráče rodičům, kteří nám po celý den byli velkou oporou a hnali nás za úspěchem! Bez vás by to nešlo! Díky moc, snad i vy už nyní máte pocit, že to neustálé praní baseballových kalhot špinavých od antuky za to stojí! ;-)


Vyhlásit nejužitečnějšího hráče turnaje bylo tentokrát daleko těžší, protože jste konečně bojovali jako tým a tak to má být! Přesto podle statistik měl nejstabilnější výkon na pálce (nejvíce doběhů a stažených bodů) i v obraně ve všech utkáních Tomáš! Tome, velká gratulace, odměna tě nemine!

Ať se tak daří i v dalších zápasech!


Fotogalerii z turnaje naleznete zde: https://www.zonerama.com/OilersHodonin/Album/1664086


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Zatím žádné štítky
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page